Persatuan Mahasiswa/i Fakulti Perubatan UKM

Home » Hubungi Kami

Hubungi Kami


62 Comments

  1. Ana Mirza says:

    salam aalaik.. minta maaf..saya nak tanya tentang bagaimana mahu meneruskn pengajian untuk menjadi seorang doktor?? saya berumur 17 dan sedang menunggu kputusan SPM. course apa yang perlu saya pilih?? adakah asasi sains hayat @ perubatan?? apa beza antara keduanya??

  2. wardah says:

    kepada ana mirza. Untuk masuk bidang perubatan, boleh pilih asasi sains hayat di matrikulasi kementerian pelajaran Malaysia atau boleh ambil asasi sains di universiti seperti uitm atau um. Ada juga universiti yang menawarkan asasi perubatan seperti usim, usm, dan uia

  3. Ana Mirza says:

    apa beza sains hayat dengan asasi perubatan?? kalau ambil perubatan kerja apa nanti ye??

  4. Fatimah says:

    sains hayat/asasi lebih umum, masih boleh memohon kursus lain di universiti selepas tamat pengajian.
    asasi perubatan merujuk khusus kpd bidang perubatan, mcm booking ticket. klu lps syarat2/keputusan akan terus diserap masuk ke dalam kursus perubatan.
    perubatan=doktor perubatan=doktor insyaAllah.
    Perubatan biokimia, etc bukan jd doktor ye. harap maklum

    • abu toharoh al-firqi says:

      apakah syarat2 kemasukan utk asasi perubatan lepasan spm ? Kalau semua subjek dapat A kecuali BI & kimia dapat B+ layak tak utk dipertimbangka ?. Semuanya 9 subjek (7A & 2B+)

  5. raihana says:

    salam, saya pun nak tanya, apakah selepas membuat asasi perubatan di uiam, boleh berpindah ke ukm untuk degree dalam medic?

  6. ada ujian kelayakan atau interview klu nak masuk asasi perubatan uiam

  7. Zul says:

    Alhamdulillah adik memperolehi 7A tapi hanya 2B+ utk subjek Fizik dan BI dlm SPM. Adik minat program medic. Boleh adik tahu apakah itu asasi pintar? Adakah adik layak untuk memohon…..

  8. Norishah says:

    anak saya mendapat 3A+, 3A, 1A- & 1B+ (english). beliau ada memohon UPNM (Asasi Sains Perubatan ketenteraan) dan UM (asasi sains) serta Matrikulasi. Beliau bercita-cita untuk menjadi seorang doktor. Sekiranya anak saya ditawarkan ke UPNM, adalah sijil asasinya layak untuk memohon ke U lain untuk degree

  9. syaza says:

    kalau asasi uitm mmg konfem boleh apply um/ukm/usm/upm??
    n asasi uia mmg boleh eh nk apply degree uni laen jugak??

  10. Ana Mirza says:

    boleh..bergantung kpd syarat khas uni y dmhon…tp TIDAK DIGALAKKAN oleh mna2 uni.. sbb pihak uni lbh prefer student asasi further study di uni asal..

  11. Sherah Eira says:

    salam,. sy spm dpat 7a 2 b+ n 1 c+,.. c+ for bi… ehm.. ada ke harapan dapat asasi,. kecewanya…

  12. Ana Mirza says:

    insyallah..klau ada rezeki dpat… doa k

  13. rohana says:

    SALAM KLU ASASI SAINS DI UNIKL, AFTER COMPLETE 1 IF RESULT OK – BOLEH PERGI IPTA OR BUAT MEDIC X?

  14. nurul diyana says:

    salam..saya lepasan asasi um..mohon bertanya..apakah syarat minimum untuk kemasukan medik ukm untuk sesi 2012/2013 ye??..terima kasih…^^

  15. Anonymous says:

    salam..sy bekas pelajar pasum. sy nk tnye antara medic ni um n ukm apa bezanya?
    sy bercadang nk smbung di um tp sy takut medic di um susah..

  16. muhammad says:

    salam..saya merupakan pelajar matrikulasi..adakah saya dapat meneruskan ijazah dalam bidang perubatan tanpa mengambil subjek biologi tetapi mengambil subjek fizik dan kimia..

  17. najihah0707 says:

    asalam.. saye plajar asasi sains pertanian upm 12/13. sy brcita2 nk ambil medic semasa degree. adakah sy layak mengambil degree di ukm? jika tak boleh dsbbkn kekangan uni asal, boleh tak sy memohon smula melalui upu atau lain2? need response. tq :)

  18. nina says:

    salam.bidang perubatan mempunyai banyak cabang.saya pelajar ting.5.saya hendak tahu apakah course yg saya boleh ambil tetapi dlm bidang perubatan dan Spm saya tidak mengambil biologi?

  19. hafiza says:

    salam mahu bertanya, saya tahun 3 perubatan di uiam.mau tukar ke bidang farmasi di ukm bolehkah

  20. azzianie says:

    sy nak tanya, if student diploma sains perubatan boleh ke apply untuk degree medic nanti? apa entry qualification untuk apply? -thanx :) –

  21. Anonymous says:

    Saya nak tanya…. Boleh ke student international nak apply untuk degree medic UKM?
    Thank you. =)

  22. amat says:

    asslmkm…saya ingin bertanya….saya sekarang sedang mengambil A-level dalam bidang kejuruteraan tajaan JPA….tetapi tidak mengambil subject biology…adakah saya masih mempunyai peluang untk mengambil bidang perubatan utk pengajian ijazah nanti?

  23. assalamualaikum ,,saya lepasan spm dan sedang menunggu keputusan spm,,saya nak tanya apakah kelayakan untuk meneruskan pengajian bidang perubatan?saya bercita2 nak jadi doctor,,

  24. YASMIN says:

    asasi pitar untuk pendidakan ada macam mana ???

  25. Hajar says:

    Salam… Apakah beza asasi pintar yang ditawarkan di UKM ini dengan asasi sains hayat dan asasi-asasi perubatan yang ditawarkan oleh Uni lain? Terima kasih :)

  26. Assalamualaikum. Saya nak tanya kalau nak jadi psychologyst kena ambil bidang apa ya?

  27. nurul hayat says:

    saya pelajar lepasan spm & sedang menunggu result spm. kalau nak jadi jadi biokimia ambik bidang apa? & the other one..whts the difference between kkm, matricks, n ipta?? i doesnt have idea with all this thing -.-“

  28. sukri yahaya says:

    As salam..ada tak kenal ssesiapa yg ada degree fizik perubatan?saya nak amik tender kat jab nuklear hospital penang memerlukan siswazah2 ni sbg rakan kongsi..kalau ada sila hubungi 019 4254828(sukri+dr idawati)..tkasih

  29. yanchian says:

    selamat sejahtera…saya pelajar spm yang sedang menungu keputusan..saya ingin tahu apa itu asasipintar?Ia belajar mengenai apa?Adakah Ia serupa dengan program matrikulasi?Berapa lama khusus asasipintar ini?selepas belajar assipintar ini,apa kita boleh mohon untuk melanjutkan pelajaran ke universiti?terima kasih…harap dapat jawapan secepat mungkin…

  30. mira says:

    salam,…saya nak tanya mcm mane caranye klau dari asasi nak jadi doktor pakar ortopedik..

    • fakhzan says:

      ortopedik adalah specialty. so, before amek orthopedik, adik kena melengkapkan degree MD/MBBS dulu, yakni ijazah perubatan dahulu.

  31. fakhzan says:

    Tahniah kepada semua yg menerima keputusan SPM pada hari ini. saya nasihatkan anda semua melayari facebook PERSIAP, https://www.facebook.com/persiapukm, utk kita lebih berbincang detais berkenaan soalan saudara saudari semua. ^_^

  32. syarifah zaynab idid says:

    perubatan under sains apa ye? sains kesihatan bersekutu or sains tulen?

  33. Sarah says:

    Assalamualaikum…keputusan spm saya 9A1B+…tp bio,kimia,fz saya dpt A- je…adakah saya layak buat perubatan??

  34. Siti Nor Amirah says:

    salam, sy nk tahu apa perbezaan antara sains tulen dan sains kesihatan bersekutu??
    lagi satu, layak ke kalau nk ambil course medic tp bio dpt c+ ??

  35. ng jy says:

    salam, saya dapat 8a +, 1a, 1a-..Saya nak memohon asasi pintar tetapi saya takut selepas itu saya tidak dapat teruskan dengan degree untuk ukur bahan atau kejuruteraan awam..selepas asasi pintar, perlukah saya teruskan degree tanpa permohonan di ukm?

  36. ng jy says:

    sorry, kalau ambil asasi pintar..bolehkah saya continue dengan degree bagi dietician ataupun perubatan di ukm? layakkah saya?saya dapat 8a +, 1a, 1a-.

  37. Anonymous says:

    as far as i am concerned, the requirement for asasipintar is minimum a (not a-) for all science subjects which are bio, phy and chem bcause ths foundation is more towards science subject. subjek lain x sure. i’m not sure if there would be any leniency but if u really would want to further in asasipintar, try to contact them directly to show your enthusiasm. insyaAllah boleh kot kalau gap requirement tu x bsr sgt. i’m the 1st cohort btw

  38. maisarah says:

    salam. i have been notified via sms on last tuesday that i have to undergo ujian saringan ukm2 for asasi sains pintar this upcoming monday. kalau ada siapa yg tahu, what will be asked ye? saya ada buat research, berdasarkan apa yg saya tahu ujian ukm2 dibuat selepas kemasukan ke program asasi pintar. hope anyone can explain……

  39. Anonymous says:

    not sure but we had a test during orientation week so i guess that’s the test. its more on general knowledge and the way u think. logic it is. no need to read anything. it’s mostly based on how u think. but the questions are a lot

  40. Anonymous says:

    salam. i’m trying out for undergraduate in medic and called for the interview. may i know what aptitude test is? and could someone also please give some hint or anything about the interview conducted. maybe the common questions asked or anything that might help. thank u :)

  41. NS says:

    saya mendapat keputusan spm yang agak kurang iaitu scr umumnya 4A 6B 1C iaitu subjek scn bio B fizik B+ chem C+ . Sekarang saya belajar di matrik . Jika keputusan saya 4.o for both sem adakah saya masih layak untuk memohon perubatan ? mohon pencerahan , saya berasa agak keliru apabila ada stgh pihak yg mengatakan utk mengambil perubatan selain dilihat keputusan matrik, keputusan spm yg lepas juga diambil kira. benarkah ? harap membantu ….

  42. Anonymous says:

    salam. saya nak tanya, kalau dekat matriks ambil sains, tp bila dah habis matriks untuk upu saya apply course lain boleh ke? cth mcm law ke? dpt ke?? terima kasih :)

  43. sajora says:

    Hi kalau lulusan PASUM (pusat asasi sains hayat UM) hanya mendapat cgpa 3.75 agak nya layak tak untuk mengambil kursus perubatan di UKM?

  44. akma says:

    assalamualaikum…rsult spm sy bio-e,fiz-c,kim-e,add math-g,sj-a,bm-a,bi-e,pi-a….alirn ape yg prlu sy plh utk k f6/kt u/kt mtrix…tlong lh reply…ekt email p0n tkpe jgk..sbb sy dh x atu nk pgi mne ni…0wg laen abis dh pgi blaj0 …sy cme duk um0h j..tlong m0k…sy 0wg kg j ni..tl0ng lh…sy dh ttekan nie…argghhhhhhhhhhhhhhhhhh

  45. akma says:

    1 g ttinggl ,,math a plus…tlong reply pd ssiape yg sudi mban2

  46. Miss V says:

    assalamualaikum…saya sedang belajar d CFS iium PJ..sekarang tinggal setahun sahaja untuk menamatkan program asasi saya…Program:Biological science..saya nak tanya sikit jika saya nak tukar universiti lepas habis asasi, betul ke peluangnya amat tipis untuk diterima di uni lain? dengar kata pelajar asasi uiam susah nak tukar u..betulke? and memandangkan saya ingin mengambil medic namun d uiam tidak menawarkan medic utk peljar biosc,saya nak ambil medic kat u lain.bolehke?

  47. aisyirahinabilah says:

    Assalamualaikum.. boleh saya tahu apa itu Diploma Sains Perubatan?
    dan apa kerjaya saya selepas tamat dalam pengajian tersebut?.

  48. mail says:

    sye tersalah pilih kos, nak amik medic kat ukm tapi dapat optometri, result upu da tak boleh tukar, hm result matrik saye 4 flat, muet band 3, cmne ni? tolong!!!

  49. japarin orau says:

    Anak saya PASUM dapat CGPA: 4.0 (3A & 1A-) MUET band: 4 minta medic or dentistry tapi dapat Bio Medics. Camne nih?

  50. leon says:

    Salam,,,nk tanya,,,kalau sudah telah mendapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Sains BioPerubatan boleh taka nak tukar course ambil Ijazah Doktor Perubatan???

  51. Lena says:

    Hello! My name is Lena and I´m a medical student from Germany. I plan to study at the medical faculty of UKM for one semester next year starting in march. In the moment it is very difficult for me to get a good contact to your faculty. Maybe someone of you could help me to get more information. For example I would like to live in a students accommodation at the campus, is that possible? And are there language classes for foreign students? I would be very happy, if you could help me! =) Best regards Lena

  52. Lena says:

    Hi Sajora! Thank you very much for the email-address!
    Is it your email-address or who will I reach with the help of this address?

  53. Mehmet Scholl says:

    Greetings. I am Mehmet from turkey. May I know, does UKM publish any medical books in Bahasa Melayu? If yes, where can I get those books?

  54. Stony Starky says:

    Kalau dpt physic c+, bio b+ & kimia b, masih ada peluang untuk ambil medik sekiranya selebihnya A? Tolong reply secepat mungkin. Tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: